Przepis na pierniczki - Jak przygotować pierniki z dziećmi?

09-11-2021

Pierniczki – idealne ciasteczka, które każdemu kojarzą się ze świętami. Łatwe w przygotowaniu, dają duże pole do zabawy z dziećmi, które uwielbiają pomagać w kuchni – wsypywać (nie zawsze do celu), mieszać, a dekorowanie to wisienka na torcie całej zabawy. Jak się do tego przygotować oraz co będzie potrzebne (przepis na pierniki na końcu)?

 

HISTORIA PIERNIKA -  KRÓTKO O PIERNIKU

            Pewnie większości z nas Święta kojarzą się między innymi z zapachem tych wyjątkowych korzennych ciasteczek. Historia ich powstania jest dość zawiła - jedne źródła wskazują na pochodzenie Greckie, zdaniem innych ich historia łączy się z ormiańskim mnichem, który nauczył ich wyrobu chrześcijańskich piekarzy we Francji.
            Ze względu na koszty transportu przypraw korzennych i bakalii, pierniki były kiedyś uznawane za symbol luksusu i dobrobytu. Co ciekawe w XVII w. w Polsce sprzedawano je w aptekach jako produkt dobry na wiele schorzeń. Ich nazwa pochodzi od staropolskiego pierny czyli pieprzny. Dodatki, które wykorzystuje się do ich wypieku zależą często od regionu i tradycji - może to być np. anyż, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz.

            Najtrwalsze są pierniki dojrzewające. W domowych warunkach ciasto przygotowuje się na miesiąc przed wypiekiem, najwcześniej po Andrzejkach. Należy je przechować w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, a kiedy będzie już gotowe – można zacząć wypieki! Jednak w naszym domu robimy nieco inaczej, dzieci nie mają żadnej frajdy z samego przygotowania ciasta, które potem trzeba odłożyć więc pieczemy w je od razu, ale później leżakują w metalowej puszce do świąt.

 

CO PRZYGOTOWAĆ DO PIECZENIA PIERNIKÓW?


Co przygotować przed pieczeniem, aby cała operacja poszła sprawnie? Oto krótka lista:

  1. Foremki – najlepiej w świąteczne wzory. Dużo foremek, jeśli piecze więcej dzieci – tak by uniknąć kłótni (choć nie wiem czy się da)
  2. Wałek do ciasta.
  3. Składniki spożywcze z przepisu na dole strony.
  4. Fartuszki – uroczy dodatek, który nada całej zabawie świątecznego, rodzinnego klimatu. Można zrobić kilka zdjęć na pamiątkę.
  5. Muzyka w tle – najlepiej świąteczna, by przywołać magię świąt.

Przygotowujemy ciasto, wycinamy wzory, pieczemy i gotowe. Jeśli pierniki mają być ozdobą na choince warto przed pieczeniem zrobić im dziurkę słomką. Potem mogę zdobić drzewko w czasie świąt. O ile ktoś ich nie zje!

 

OSTATNI ETAP DEKOROWANIE


            Po upieczeniu i wystygnięciu, my zawsze dzielimy pierniczki na dwie części: jedna porcja ląduje w metalowych puszkach, gdzie „dojrzewa” do świąt, a dekorujemy ją przed samymi świętami (pierniczki zrobią się wspaniale miękkie i pyszne!) a druga idzie do dekorowania od razu!  Rodzinne dekorowanie ciasteczek to już u nas tradycja rodzinna!

Tu można rozwinąć wyobraźnię, dziecięca fantazja przecież nie zna granic. Można wykorzystać:

  • lukier – w różnych kolorach
  • polewę czekoladową
  • bakalie
  • marcepan
  • kolorowe posypki
  • kolorowe pisaki do dekoracji

To genialny pomysł na tworzenia własnej świątecznej, rodzinnej tradycji. To moment na zbieranie wspomnień, które możemy zapisywać, np. w kronice rodzinnej Nasze Święta. Każdy chciałby zatrzymać na dłużej unoszące się w domu aromaty świątecznych wypieków, wracać do najlepszych żartów, wygłupów podczas wspólnej rodzinnej zabawy z dzieciakami. Takie chwile można zebrać, zapisać, utrwalić na piśmie i fotografii. Emocje są ulotne, dlatego warto zanotować co czuliśmy np. że na widok najlepszego na świecie makowca naszej babci leciała nam ślinka i jakby szybciej biło nam serce, a do tego wszystkiego wkleić jeszcze zdjęcie z kolejnych etapów domowej produkcji naszych pierników. Wszystko to i wiele innych momentów - bo przecież zabawa z dziećmi, czas z rodziną, świąteczne tradycje i magia świąt to dla każdego coś innego, wyjątkowego.

Warto to uchwycić, zatrzymać i wracać do tych chwil kiedy tylko będziemy chcieli.

 

SPRAWDZONY PRZEPIS NA PIERNICZKI

            Podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na domowe pierniczki mojej mamy. Pieczemy je od wielu lat,  ciasteczka wychodzą przepyszne. Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. Co roku pod koniec listopada ja, moja mama i moje córki przygotowujemy je razem. Mamy już 6 letnią tradycję, a w tym roku będziemy piekły po raz siódmy! Wszystko jest uwiecznione na fotografiach. To, co w tym czasie robimy razem wraz ze zdjęciami zapisuje w Kronice Nasze Święta. Dzięki temu nigdy nie zapomnę ani nie stracę żadnej z takich myśli i chwil.

A oto nasz przepis na pierniczki, który wykorzystujemy już od wielu lat:

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki miodu
  • ¾ szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 dag przyprawy do piernik (my dajemy ¾ opakowania gotowej przyprawy – są idealne smaku)
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków przed pieczeniem)
  • 5 łyżek mleka

Rozpuść miód, mąkę wymieszaj z miodem – dodaj resztę składników (cukier, sodę, przyprawy, masło i jajko). Mleko podgrzej, dodawaj lekko ciepłe do ciasta. Zagniataj, aż będzie gęste i nie za twarde. Wyrabiaj około 10 minut, aż będzie gładkie.

Rozwałkuj ciasto na około 1 cm grubości (im grubsze ciasto tym pulchniejsze wychodzą pierniki, jeśli będzie za cienkie wyjdą twarde).

Wytnijcie wzorki foremkami, posmaruj pierniczki roztrzepanym jajkiem – nie jest to niezbędne, jeśli będziecie dekorować można ten etap pominąć.

Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.

Wspaniałej zabawy z dziećmi, niezapomnianego czasu z rodziną i cudownych przygotowań do Świąt. Niech to będzie Wasz wyjątkowy czas.